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90- B- 4 Public Meetings- State and Local Governing Bodies
La. Const. Art. Xil, § 3

Mr. Paul J. Hogan, PE La. R.S. 42:11, et seq.

Councilman, District IV Electronic communication during a public meeting between

St. Charles Parish members of a public body and constituents, staff and/or another
P.O. Box 302 member of a public body is not, in and of itself, a violation of the
Hahnville. Louisiana 70057 Open Meetings Law. However, the analysis of a potential Open

Meetings Law violation is much different when considering
electronic communication between a quorum of members of a

Dear Councilman Hogan: public body during a public meeting.

You have requested an opinion from the Attorney General’'s Office as a member of the
St. Charles Parish Council regarding whether it is a violation of the Open Meetings Law
for a council member to use a cellular telephone or other mobile electronic device to
send texts or e-mail during a public meeting.

Your request letter provides that during St. Charles Parish Council (“Council”) meetings,
council members are using their cellular telephones to text and/or e-mail individuals
outside of the meeting. On October 4, 2010, the Council considered, but failed to adopt,
a rule prohibiting or limiting the use of certain electronic devices during meetings. You
have asked this office to provide an opinion as to whether or not it violates the Open
Meetings Laws for council members to e-mail or text during a public meeting.

The right of access to public meetings is guaranteed by La.Const. art. XII, § 3, which
provides, “[nJo person shall be denied the right to observe the deliberations of public
bodies and examine public documents, except in cases established by law.” The Open
Meetings Law, La. R.S. 42:11 et seq., was enacted to define and describe this
constitutional right of access. The Council is a “public body” subject to this body of law
by the clear language of La. R.S. 42:13(A)(2). The purpose of the Open Meetings Law
is clearly set forth in La. R.S. 42:12, which provides, in pertinent part:

It is essential to the maintenance of a democratic society that public
business be performed in an open and public manner and that the citizens
be advised of and aware of the performance of public officials and the
deliberations and decisions that go into the making of public policy.
Toward this end, the provisions of this Chapter shall be construed liberally.
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This statute clearly provides that the purpose behind the Open Meetings Law is for
public business to be performed in an open forum, and to allow citizens the opportunity
to be aware of and observe the deliberations and decisions that help form public policy.
Further, the Legislature instructs liberal interpretation of the Open Meetings Law.

Every meeting of a public body is required to be open to the public, unless closed
pursuant to La. R.S. 42:16, 42:17, or 42:18." A meeting is defined by La. R.S.
42:13(A)(1) as:

the convening of a quorum of a public body to deliberate or act on a
matter over which the public body has supervision, control, jurisdiction, or
advisory power. It shall also mean the convening of a quorum of a public
body by the public body or by another public official to receive information
regarding a matter over which the public body has supervision, control,
jurisdiction, or advisory power.

You have indicated your specific concern is whether electronic discourse between a
council member and member(s) of the public is prohibited by the Open Meetings Law
when such discourse occurs during a public meeting. The Open Meetings Law does
not prohibit the use of electronic technology during a public meeting. This is no different
than a council member passing a note to a member of his or her staff, or even to
another council member during a meeting. Communication during a public meeting,
whether oral or written, between a member of a public body and his or her constituents,
staff and/or another member of a public body is not, in and of itself, a violation of the
Open Meetings Law. As highlighted by the definition of “meeting” above, this body of
law is designed to prevent a quorum of a public body from deliberating outside of public
view, except as specifically provided for in the Open Meetings Law. However, the
scenario you are concerned with does not involve action outside of a public meeting, but
rather the conversations held within a public meeting.

La. R.S. 42:14(B) prohibits a public body from utilizing any manner of proxy voting
procedure, secret balloting, or any other means to circumvent the intent of the Open
Meetings Law. But, again, your concern is not with voting or secret balloting, and there
is no information indicating that the communication at issue is being used as a means to
circumvent having the same discussion at an open meeting, but rather is allegedly
being used as a means to provide constituents who cannot attend a meeting with
access to know what is happening at the meeting.?

As a practical matter, we acknowledge the argument that the use of electronic devices
during a public meeting could be distracting to public officials, and it might be
considered bad manners to read or send messages to others instead of giving the full

'La. R.S. 42:14(A).

2 Although not at issue in this opinion, with respect to your concerns regarding transparency of public
business, we note the potential application of the Public Records Act to any documents created by the
council members during a public meeting which qualify as “public records” as defined by La. R.S.
44:1(A)(2)(a).
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attention and engagement to individuals who have the floor at a meeting being held.
However, the Open Meetings Law is simply not designed to address this type of
decorum concern.

As indicated earlier, the Council previously considered a rule governing the use of
electronic devices by council members in council meetings, but it did not pass. Rule 14
of the Council Rules® provides that while a member is speaking, no member shall hold
any private discourse. Whether or not the electronic communication engaged in by a
council member would constitute “private discourse” as described by Rule 14 depends
upon the nature of the communication at issue and notably, how the term “private
discourse” is defined by the Council. We note that the Council should be mindful of
interpreting such rule in a manner consistent with the protections of free speech
afforded by the First Amendment.

As described above, whether or not the use of a cellular telephone by a council member
during a council meeting is a violation of the Open Meetings Law turns upon the
particular facts relating to the communication. A council member exchanging a text or
e-mail with a constituent during a meeting is not dissimilar to someone handing a note
to a council member during a meeting, or a council member stepping outside of a
meeting to speak with a constituent during a meeting. Submitting messages to or
receiving messages from constituents during meetings is not prohibited by the Open
Meetings Law. However, we caution against council members’ use of electronic
devices to communicate with constituents in a manner which would run afoul of the
Council's own rules. Additionally, we note that the analysis of a potential Open
Meetings Law violation is much different when considering electronic communication
between a quorum of council members during a public meeting.

I hope the foregoing is sufficiently responsive to your concerns. If we can be of further
assistance, please do not hesitate to contact our office.

Yours very truly,

JAMES D. “BUDDY” CALDWELL
ATTORNEY GENERAL

1)

‘Emalie A. Boyce
Assistant Attorney General

JDC/EAB

3 http://www.stcharlesgov.net/Modules/ShowDocument.aspx?documentid=608 (last visited September 6, 201 1).




